verschil-public-en-private-cloud-bict-groep

Verschil public en private cloud

Private Cloud
        1 minuut

Wat is precies het verschil tussen de public en private cloud en welke vorm van cloud computing past het beste bij uw bedrijf? In dit nieuwsbericht leggen we meer uit over de kenmerken van deze twee diensten en vertellen we wat het verschil daartussen is, zodat u kunt zien welke vorm van cloud computing het beste bij u past.

Het verschil tussen public en private cloud

De public en private cloud verschillen op een aantal vlakken van elkaar, waaronder kosten, veiligheid en flexibiliteit. Hieronder hebben we de twee clouddiensten nader voor u uitgewerkt om de verschillen beter weer te geven:

Public cloud

De meest klassieke vorm van cloud computing is de public cloud. Dit is een openbare cloud die gebruik maakt van een online en gedeelde infrastructuur. Zo’n openbare cloud werkt een beetje hetzelfde als het afnemen van elektriciteit: er wordt betaald voor het verbruik. De cloud wordt gebruikt door meerdere gebruikers waar u als organisatie niets van merkt, behalve dat u dus de hardware met deze gebruikers deelt.

Voordelen van public Cloud:

  • Gebruiksgemak: De aanbieder van de public cloud zorgt ervoor dat de applicaties en onderhoud up-to-date zijn zodat de gebruiker deze gemakkelijk kan gebruiken.
  • Kostenbesparend: Door geen gebruik te maken van een hard- of software, betaalt u alleen voor de diensten die gebruikt worden. Dit bespaart veel kosten.

Nadelen van public Cloud:

  • Geen maatwerk: Hoewel het misschien fijn is dat u zich geen zorgen hoeft te maken over het up-to-date houden van applicaties die op de public Cloud draaien, betekent het ook dat u geen inspraak heeft over welke applicaties de Cloud bevat. U sluit dus een abonnement af en betaalt wellicht ook voor applicaties die u misschien helemaal niet gebruikt.
  • Geen grip op veiligheid: Werkt u met documenten die gevoelige gegevens bevatten, of moet u voldoen aan strenge veiligheidsnormen? Dan is een public Cloud niet aan te raden. U kunt hier namelijk niet zelf de mate van IT beveiliging.

Private cloud

Wanneer er een infrastructuur door een cloudaanbieder aan slechts één organisatie geleverd wordt, spreken we over een private cloud. Er worden dus geen hard- of software gedeeld met andere organisaties. Het onderhoud van de cloud en eigenaarschap van zo’n cloud kan zowel bij de aanbieder als de afnemer ondergebracht worden.

Voordelen van private Cloud:

  • Controle: Er is meer privacy en meer controle, omdat de infrastructuur niet met anderen gedeeld wordt.
  • Flexibiliteit: Het is mogelijk om de cloud ‘op maat’ te maken, zodat het volledig aansluit op al uw (zakelijke) behoeften.
  • Schaalbaarheid: Er wordt meer schaalbaarheid aangeboden dan bij public cloud.

Nadeel van private Cloud:

  • Meer onderhoud: U kunt zelf bepalen hoe de private Cloud wordt ingericht, maar dit betekent ook dat u dit zelf moet (laten) onderhouden. U heeft hier dus meer werk aan dan bij een public Cloud, maar wij van de BICT Groep helpen u hier uiteraard graag bij, zodat u hier zo min mogelijk omkijken naar heeft!

Cloudoplossingen van de BICT Groep

Bent u geïnteresseerd in een van deze cloudoplossingen, maar weet u niet zo goed welke het beste voor uw organisatie is? Onze specialisten kunnen u uitstekend adviseren! Neem daarom vooral contact met ons op of bekijk alle cloudoplossingen op onze website.

Deel dit artikel

Meer BICT nieuws?

Bekijk het nieuwsoverzicht