Voor een optimale website ervaring maakt deze website gebruik van cookies. 

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Lees meer

Akkoord
Niet akkoord
zakenreis

Bescherm uw digitale gegevens tijdens uw zakenreis

IT-security
        2 minuut

Als ondernemer of werknemer is het vaak noodzakelijk om werkapparatuur zoals laptops, tablets en mobiele telefoons mee te nemen op zakenreis. Echter, het meenemen van deze apparatuur brengt digitale veiligheidsrisico's met zich mee. Bij BICT Groep begrijpen we het belang van de bescherming van gevoelige gegevens, daarom delen we graag enkele tips en adviezen voor een veilige zakenreis naar het buitenland.

Sla uw gegevens op in de cloud

Zorg ervoor dat er zo min mogelijk gevoelige gegevens op uw eigen apparaten staan. Wis de oproepgeschiedenis en verwijder ontvangen en verzonden berichten. Door uw bestanden op te slaan in de cloud, voorkomt u dat gevoelige informatie op een laptop of ander apparaat mee moet naar het buitenland.

Zet zo min mogelijk gevoelige gegevens op losse gegevensdragers

Als u losse gegevensdragers zoals USB-sticks of externe harde schijven meeneemt, beperk dan het aantal gevoelige gegevens dat hierop staat. Kies indien mogelijk voor versleutelde gegevensdragers met een pincode voor toegangsbeveiliging. Houd er daarnaast rekening mee dat deze kleine apparaten gemakkelijk kwijt kunnen raken.

Wees alert op openbare laadstations

Hoewel het verleidelijk is om gebruik te maken van openbare oplaadpunten wanneer uw batterij leeg raakt. Maak hier alleen gebruik van wanneer dit noodzakelijk is. Via een USB-aansluiting kunnen gevoelige gegevens worden gekopieerd, dit wordt ook wel juice jacking genoemd. Gebruik daarom het liefst een wandstopcontact of uw eigen externe batterij.

Gebruik een veilige internetverbinding

Gratis toegang tot internet wordt op veel openbare plaatsen aangeboden, maar wees voorzichtig bij het verbinden met openbare WiFi-netwerken. Vermijd het gebruik van internetbankieren, het inloggen op persoonlijke of zakelijke accounts en het invullen van persoonlijke gegevens. Maak bij voorkeur gebruik van een VPN-verbinding (Virtual Private Network) voor een extra beveiligingslaag.

Installeer antivirussoftware

Zorg ervoor dat u antivirussoftware op al uw apparaten installeert en stel deze in voor regelmatige automatische scans om virussen te detecteren en te blokkeren.

Beveilig uw apparaten met wachtwoorden en vergrendeling

Maak gebruik van sterke en unieke wachtwoorden voor al uw apparaten. Verander uw wachtwoorden voordat u op reis gaat en bij terugkomst om uw gegevens optimaal te beschermen.

Vermijd fysieke toegang tot uw apparaten

Laat uw laptop, tablet en telefoon nooit onbeheerd achter. Hiermee voorkomt u diefstal van uw apparaten of de installatie van malware tijdens uw afwezigheid. Berg uw apparaten veilig op in de kluis van uw hotelkamer.

Bij BICT Groep hechten we veel waarde aan de veiligheid van uw digitale gegevens. Het is raadzaam om up-to-date te blijven met de nieuwste beveiligingsmaatregelen en om uw specifieke situatie in overweging te nemen bij het nemen van voorzorgsmaatregelen op zakenreis. Controleer regelmatig uw beveiligingsmaatregelen, zodat u altijd een stap voor blijft op mogelijke dreigingen.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op via ons online contactformulier of bel ons op 0174 752 000

Deel dit artikel

Meer BICT nieuws?

Bekijk het nieuwsoverzicht