bict-nieuws

Nieuws

Bedrijfstelefonie
       3 minuten

eSIM: Wat is het en wat kun je er mee?

De eSIM is de opvolger van de traditionele plastic simkaart en kent vele voordelen. Hoewel er op dit moment nog relatief weinig gebruik van wordt gemaakt, biedt de digitale simkaart een uitkomst voor de toekomst. Benieuwd wat een eSIM is en wat het voor u kunt betekenen? Lees dan verder.

Wat is een eSIM?
De afkorting eSIM is afkomstig van de term ‘embedded SIM’ en is kortweg een kleine ingebouwde chip die fungeert als de traditionele simkaart. Deze digitale simkaart kan niet uit uw telefoon worden verwijderd en is ook niet gebonden aan één mobiele provider. De embedded SIM is in het leven geroepen door de GSM Association (GSMA), de wereldwijde belangenbehartiger van mobiele providers. 

De eerste smartphones met een eSIM-ondersteuning zijn al verkrijgbaar in Nederland, zoals de IPhone Xs en de Google Pixel 2. Echter, kunnen nog lang niet alle Nederlandse providers de eSIM ondersteunen, aangezien providers hier een speciale ondersteuning voor dienen te ontwikkelen. Ook zijn er op dit moment nog maar enkele telefoons met een eSIM te koop. Er wordt verwacht dat het in de toekomst mogelijk wordt om met meer providers en meer nieuwe telefoons gebruik te kunnen maken van de digitale simkaart.

Wat kun je straks doen met een eSIM?
De eSIM biedt vele voordelen ten opzichte van de traditionele plastic simkaart. Zo is de nieuwe simkaart ideaal wanneer een telefoon zowel zakelijk als privé gebruikt wordt. Op een eSIM kunnen namelijk meerdere abonnementen van verschillende providers afgesloten worden, waar u moeiteloos tussen kunt schakelen. Bovendien is het met een eSIM in theorie mogelijk om meer dan twee aansluitingen tegelijk te kunnen gebruiken. De eSIM betekent dan ook het einde van de dualsim-smartphones. Het is niet langer nodig meerdere simkaarten in uw smartphone te hebben om tegelijkertijd van meerdere abonnementen gebruik te kunnen maken.

Voordelen eSIM
Vergeleken met de fysieke simkaart is de eSIM niet alleen gebruiksvriendelijker, maar ook functioneler. De eSIM is namelijk kleiner dan de traditionele simkaart en er is geen fysieke constructie meer benodigd. Op deze manier blijft er meer ruimte over voor andere onderdelen, zoals een grotere batterij. Daarnaast is er geen simkaartslot meer nodig. Hierdoor wordt het ontwerp van smartphones nog strakker en naadlozer, en kunnen de devices nog beter stof- en waterdicht gemaakt worden.

Internet of Things
Naast smartphones kunnen ook andere devices als tablets en smartwatches gebruik maken van een eSIM. Smartwatches hoeven op deze manier geen smartphone in de directe omgeving te hebben om van internet gebruik te kunnen maken. De geïntegreerde simkaart kan ook voor Internet of Things toepassingen worden ingezet. Zo kunt u bijvoorbeeld uw verlichting en koelkast via het mobiele netwerk bedienen. Voor al deze apparaten zijn losse simkaarten verleden tijd. U kunt ze namelijk eenvoudig aanmelden met hun eSIM.

Deel dit artikel

Meer BICT nieuws lezen?