Voor een optimale website ervaring maakt deze website gebruik van cookies. 

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Lees meer

Akkoord
Niet akkoord
Vlieg de cloud in

Artikel in KAS Magazine: Werken in de Cloud: Public of private?

Cloud
        2 minuut

Iedereen heeft tegenwoordig wel een mailadres bij Gmail of Hotmail. En wie maakt er géén back-up van zijn foto’s op iCloud of Google Drive? Clouddiensten zijn dan ook de gewoonste zaak van de wereld geworden in ons dagelijks leven. Maar hoe zit dat op zakelijk vlak? Wat zijn dan je opties? Waar moet je rekening mee houden? En wat zijn sowieso de voordelen van werken in de cloud? BICT Groep helpt je op weg.

Net als jouw persoonlijke data en mobiele apps, staan ook de bestanden en software van jouw bedrijf ergens opgeslagen. Vaak gebeurt dat nog op een lokale computer of bedrijfsserver. Maar ook zakelijk gezien is het opslaan van jouw gegevens mogelijk in de cloud. In tegenstelling tot een computer of server is de cloud geen tastbare opslagplek. Jouw gegevens worden elders op een server opgeslagen, waardoor je zelf geen fysieke opslagruimte hoeft aan te schaffen. Toegang tot jouw gegevens gaat via internet, waardoor je in feite vanaf elke locatie documenten kunt openen en software kunt gebruiken.

Iedereen kent de grote publieke bedrijven als Google, Microsoft en Apple wel, die ruimte in de cloud aanbieden. Maar ook BICT Groep biedt deze mogelijkheid, specifiek voor bedrijven. “We maken onderscheid tussen de public cloud en de private cloud”, legt algemeen directeur Kevin Bogaards uit. “Bij de public cloud moet je denken aan diensten van de grote techbedrijven, zoals Microsoft Office 365, Dropbox en Google Drive. Daar wordt wereldwijd veel gebruik van gemaakt. Die bedrijven zorgen ervoor dat jouw data beschikbaar is op het moment dat je het nodig hebt. Mits je een internetverbinding hebt.” Maar er kleven ook nadelen aan de public cloud, meent Bogaards. Bijvoorbeeld waar het om de beveiliging van data gaat. “Omdat deze clouddiensten voor iedereen beschikbaar zijn, bestaat het risico op een datalek of ongeautoriseerde toegang. Bedrijven als Google maken namelijk gebruik van grote servers waar de data van meerdere klanten opstaat. Bovendien is de cloud niet van jou, maar van de aanbieder. Daardoor heb je niet alle controle over hoe met jouw data en privacy wordt omgegaan.” Ook is het niet mogelijk om alle software die je op jouw bedrijf gebruikt in de public cloud te plaatsen en word je vaak gedwongen om specifieke programma’s te gebruiken die zijn gekoppeld aan de clouddienst.

Extra veiligheid

Anders is het met de private cloud. Omdat je hiermee jouw eigen cloudomgeving hebt, heb je wél volledige controle over de wijze waarop deze wordt ingericht en toegepast, geeft Bogaards aan. “Ons datacenter garandeert een optimale betrouwbaarheid, veiligheid en continuïteit. Wij beheren het datacenter, het netwerk en de cloudomgeving zelf, waardoor de gegevens van onze klanten in vertrouwde handen zijn. De server waar jouw data op staat is alleen voor jou bestemd, je hoeft die dus niet te delen met andere klanten. Het maakt private clouddiensten veiliger om in te werken, omdat alleen geautoriseerde gebruikers bij jouw gegevens kunnen komen.” De meeste public clouddiensten maken gebruik van tweestapverificatie voor de beveiliging. Na het inloggen met jouw gebruikersnaam en wachtwoord wordt dan nog een extra toegangscode verzonden naar bijvoorbeeld jouw telefoon. BICT Groep gaat echter nog een stap verder, zo laat Bogaards weten. “Wij bieden onze klanten een eigen server in ons datacenter in Naaldwijk, waarbij wij aan de voorkant extra veiligheid bieden voordat een gebruiker überhaupt een programma of gegevens opent. Ongeacht het device dat wordt gebruikt, zorgen wij ervoor dat gebruikers op een veilige manier inloggen via onze server in Naaldwijk, om pas van daaruit online te gaan. Bovendien kunnen we de beveiliging aanpassen aan jouw wensen. De scheidslijn tussen veiligheid en gemak is dun. Veiligheid gaat bij ons boven alles, maar het moet ook niet ten koste gaan van het gebruikersgemak. Samen met de klanten zoeken we naar de beste optie.”

Bedrijven moeten volgens Bogaards voor zichzelf een afweging maken wat de beste oplossing is, afhankelijk van het gebruik ervan. “Wij kunnen helpen bij het maken van die afweging en keuze. Op het oog lijken de public cloud en privat cloud op dezelfde manier te werken, maar er zijn diverse verschillen in techniek en gebruik waarover wij meer duidelijkheid kunnen geven. Bedenk ook goed wat je mee wilt nemen naar de cloud. Maak je gebruik van specifieke software, check dan of die software ook een online oplossing biedt. Dat is lang niet altijd het geval. Zoals met veel grafische software en tekenprogramma’s het geval is. Programma’s die onder ander veel worden gebruikt door kassenbouwers. Wij installeren die software op een lokale computer, maar zorgen dat de bestanden in de cloud worden geplaatst, zodat jouw collega’s er ook mee kunnen werken. En de veiligheid is zoals gezegd ook een aspect dat de doorslag kan geven. Op dat vlak kunnen wij als bedrijf ook echt het verschil maken.”

Eigen datacenter

Zoals gezegd heeft BICT Groep in samenwerking met Worldstream een eigen datacenter in Naaldwijk, waar de servers van klanten te vinden zijn. “We nodigen klanten ook altijd uit om daar een kijkje te nemen, laten alles zien en leggen dan uit hoe een en ander werkt. Daarmee kunnen wij ‘werken in de cloud’ dus ook echt tastbaar maken. Je kunt letterlijk zien waar jouw data wordt opgeslagen. We merken dat het vertrouwen geeft om klanten daarin mee te nemen.” Bedrijven die nu nog met een eigen server op het bedrijf werken of de overstap van public cloud naar private cloud willen maken, kunnen door BICT Groep worden geholpen bij die transitie. Maar soms ligt de oplossing ook in een combinatie van beide, geeft Bogaards aan. Juist ook in de glastuinbouw. “Veel bedrijven kiezen ervoor om gebruik te maken van de zogenoemde hybrid cloud of combi cloud, die de voordelen van zowel public als private cloud biedt. Daarbij werk je zowel in de cloud als lokaal. Voor bedrijven met een klimaatcomputer is dat de beste oplossing omdat die nog niet in de cloud werkt. Maar je wilt wel dat een en ander binnen jouw bedrijf goed met elkaar communiceert. Wij kunnen zorgen voor die koppeling, zodat beide systemen naast elkaar én met elkaar kunnen werken.”

En dan is er nog zakelijke telefonie. Waar bedrijven in het verleden een fysieke telefooncentrale hadden, is alle telefonie tegenwoordig in een cloudomgeving ondergebracht. BICT Groep biedt hiertoe VoIP telefonie aan, wat staat voor ‘Voice over IP’ oftewel bellen via het internet. “Hoe groot of klein een bedrijf ook is, wij zorgen er met onze clouddiensten voor dat de medewerkers altijd en overal met elkaar kunnen communiceren. Telefonie hoort daar ook bij”, aldus Bogaards, die verwacht dat de cloud op korte termijn meer en meer terrein gaat winnen. “Steeds meer softwareleveranciers gaan uiteindelijk toch over op softwaretoepassingen via internet, ook wel SaaS-oplossingen genoemd. Dat maakt het alleen maar nog makkelijker om als bedrijf over te stappen van een lokale server naar de private cloud.”

Deel dit artikel

Meer BICT nieuws?

Bekijk het nieuwsoverzicht