bict-nieuws

Nieuws

Behind the scenes
        1 minuut

Artikel in KAS Magazine: 'Glastuinbouw houdt ons al 10 jaar scherp'

Er waren ballonnen, er was de presentatie van een eigen magazine én er was uiteraard gebak. Het 10-jarig bestaan van de BICT Groep op 1 april (geen grap) is niet onopgemerkt gepasseerd. Wat begon als een klein groepje – oprichter Bas Voermans en Office Manager Marieke van Mil – groeide uit tot een solide groep met 25 medewerkers, een uitgebreid pakket aan ICT diensten en een eigen datacenter waar meer dan 2.200 servers het kloppend automatiseringshart vormen voor tal van glastuinbouwklanten door heel Nederland.

In 2008 opende Tomatoworld de deuren in Honselersdijk. In een bijzondere belevingswereld kunnen jong en oud sindsdien kennismaken met de innovatiewaarde van de Nederlandse tuinbouw en hebben tuinbouwprofessionals de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten. Maar Tomatoworld wil nog een stap verder gaan. Met de eerste publiekstoegankelijke ‘data driven kas’ ter wereld wordt, zodra het met oog op de coronamaatregelen weer mag, een uniek inkijkje gegeven in de toekomst van de tuinbouw. En daarin speelt ook partner BICT Groep een onmisbare rol.. 

Al 12,5 jaar vormt Miranda van den Ende hét gezicht van Tomatoworld. Vanuit de wetenschap dat de tuinbouw zichzelf als sector onvoldoende wist te verkopen, werd mede op haar initiatief een belevingscentrum gebouwd waarin het verhaal van de Nederlandse glastuinbouw wél wordt verteld. Tomatoworld was direct een succes, gemiddeld mochten 8.000 bezoekers per jaar worden verwelkomd. Mensen van binnen en buiten de sector wisten de weg naar Honselersdijk te vinden en zowel jong als oud liet zich in Tomatoworld inspireren. 

Mondiale uitdagingen
We hebben Tomatoworld ontwikkeld in samenwerking met onze partners”, benadrukt Van den Ende. “Toen de opzet van de tentoonstelling na een paar jaar wel door de meeste mensen was gezien, zijn we samen met die partners breder gaan kijken om Tomatoworld interessant en aantrekkelijk te houden. We hebben er toen voor gekozen om een nieuwe tentoonstelling te ontwikkelen met de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties als uitgangspunt. Zo proberen we nu inzichtelijk te maken voor welke mondiale uitdagingen we met zijn allen staan. Denk aan thema’s als klimaatverandering, verspilling, urbanisatie en de beschikbaarheid van voldoende veilig voedsel. Kortom: hoe gaan we om met onze planeet? Samen met onze partners proberen we daar antwoord op te geven. Bezoekers krijgen in anderhalf uur een goed beeld van de rol die de tuinbouw hierin speelt, van zaadje tot bord.”

Afgelopen jaar, het mag duidelijk zijn, was geen makkelijk jaar voor Tomatoworld. Door de coronabeperkingen konden amper bezoekers worden ontvangen. Toch werd besloten om te investeren en naar de toekomst te kijken. “Samen met onze partners hebben we besloten om van Tomatoworld als het ware een Fieldlab te maken waar het gaat om datagedreven telen. Er wordt veel gesproken over autonoom telen, de toepassing van sensoren en datasharing, maar tot op heden bestond er geen plek waar je al die zaken ook echt samen zag komen. In Tomatoworld hebben we de kas daarom volgehangen met sensoren en camera’s die gekoppeld zijn aan een klimaatcomputer en we bieden startups en scale-ups de gelegenheid om hun producten in de praktijk toe te passen en te demonstreren. Daarmee zetten we als Tomatoworld een enorm stap richting de toekomst en blijven we als educatiecentrum state-of-theart”, aldus Miranda van den Ende.

Een van de partners die juist ook bij dit nieuwe onderdeel binnen Tomatoworld een belangrijke rol speelt, is de BICT Groep uit Naaldwijk. De BICT Groep levert automatisering, bedrijfstelefonie, hosting services en datanetwerken, ook aan bedrijven binnen de glastuinbouw. Met een team van specialisten biedt het bedrijf totaaloplossingen voor in feite alle ICT-vraagstukken. Zo ook bij Tomatoworld. “Als bedrijf hebben wij Tomatoworld altijd een warm hart toegedragen, maar we hebben de organisatie de laatste jaren ook in praktische zin ondersteund met de ICT. Zo hebben we Tomatoworld geholpen met de overgang naar een eigen server, hebben we een Microsoft 365-omgeving geïmplementeerd en ontzorgen wij de medewerkers volledig op ICT-gebied”, zegt accountmanager Kevin Bogaards van de BICT Groep. “Wij zorgen dat het internet optimaal functioneert, dat het interne netwerk klopt en dat de
systemen kunnen werken.”

Afhankelijk van internet
Miranda van den Ende is dan ook blij met het partnerschap tussen Tomatoworld en de BICT Groep. “Goede wifi is altijd een uitdaging in een kas en door de snelgroeiende digitalisering in de tuinbouw wordt dat belang alleen maar groter. Want gaat er iets mis met de verbinding of het netwerk, dan kan dat grote gevolgen hebben. Daarom is de samenwerking met een betrouwbare ICT-partner voor ieder tuinbouwbedrijf heel waardevol, voor ons is dat niet anders.” Sterker nog, door de datagedreven kas die Tomatoworld heeft ontwikkeld, wordt de rol van de BICT Groep alleen nog maar groter, zo beaamt ook Kevin Bogaards. “Bedrijven worden steeds afhankelijker van internet, helemaal als je diverse sensoren en camera’s gaat toepassen. Je wilt tenslotte wel dat al die investeringen betrouwbare data opleveren. Wij kijken daarom naar de situatie binnen elke organisatie en adviseren hierin de ondernemer, zodat wij een structuur kunnen aanleggen die altijd optimaal functioneert. Ook bij Tomatoworld zullen wij er zorg voor dragen dat alles naar behoren werkt én blijft werken.” Bogaards wil daarbij benadrukken dat niet alleen kwekerijen hierbij geholpen kunnen worden, maar ook andere bedrijven die binnen de tuinbouw actief zijn. “Het belang van ICT wordt steeds groter, maar vaak wordt dat pas erkend als er iets misgaat. Beter is het daarom om de zaken op voorhand goed te regelen. Natuurlijk kan er ook dan altijd iets misgaan, maar de kans is kleiner en de problemen zijn sneller verholpen als het fundament goed is.”

Hackers buiten de deur
Een thema dat eveneens aandacht verdient, is cybersecurity, zo geeft Miranda van den Ende aan. “Want hoe verder de tuinbouw digitaliseert, hoe groter de kans wordt dat data worden gestolen. Je ziet dat ook in andere sectoren, dus we moeten daar goed op voorbereid zijn. De sensoren en camera’s die hier in de kas hangen, sturen waardevolle gegevens door naar de klimaatcomputer. Je wilt niet dat die gegevens op straat komen te liggen. Daarom helpt de BICT Groep ons ook daarbij.” Kevin Bogaards is het met Van den Ende eens dat dit onderwerp hoog op de agenda moet staan binnen de tuinbouw. “Waar mensen gebruik maken van internet, is er altijd de mogelijkheid van cyberaanvallen. Vaak wordt gedacht dat je hackers met de juiste beveiliging wel buiten de deur kunt houden, maar je blijft ook altijd met mensen te maken hebben. Wij kunnen een systeem nog zo goed beveiligen, maar we kunnen niet voorkomen dat een medewerker op een linkje in een mail klikt en op die manier toegang verleent voor criminelen. Daarom is het óók belangrijk om een stuk bewustzijn over te brengen. Hoe veilig is werken in de Cloud? Waar moet je wel en geen back-up van maken? Hoe weet je of een bestand of link betrouwbaar is? En wat is de meerwaarde van tweestapsverificatie? Met onze expertise kunnen wij daar antwoord op geven en ondersteuning bij bieden.” Alles bij elkaar kan 98 tot 99 procent van een netwerk worden beveiligd, geeft Bogaards aan. “Wij zorgen ervoor dat de schade zoveel mogelijk wordt beperkt als er uiteindelijk tóch iets doorheen komt. En gaat het onverhoopt een keer mis, dan zorgen wij dat het systeem dezelfde dag weer operationeel is zonder dataverlies. Want ons doel is ervoor te zorgen dat bedrijven onbezorgd kunnen doorwerken.”

Bij Tomatoworld kunnen ze inmiddels niet meer zonder de ondersteuning van de BICT Groep en het idee is zelfs al geopperd om in Tomatoworld voorlichtingssessies over automatisering en veiligheid te houden voor andere partners. “In principe zou een ondernemer helemaal niet bezig moeten zijn met die zaken, maar moet alles gewoon naar behoren werken zodat hij kan doen waar hij goed in is. ICT mag nooit een beperkende factor zijn, maar moet ondersteunend zijn aan de organisatie. Wij vertellen daarom graag aan bedrijven waar zij op moeten letten en hoe wij hen daarin kunnen ontzorgen. Digitaal of binnenkort wellicht weer fysiek met meetings in Tomatoworld.”

Deel dit artikel

Meer BICT nieuws?

Bekijk het nieuwsoverzicht