bict-nieuws

Nieuws

IT
       1 minuut

Veilig thuiswerken

Wegens het coronavirus werken veel mensen vanuit huis. Een goede oplossing om de verspreiding van het virus te vertragen, maar het brengt ook enkele risico’s met zich mee. Omdat we te maken hebben met andere omstandigheden en ons niet meer bevinden in de vertrouwde kantooromgeving, is het belangrijk dat er extra aandacht is voor informatiebeveiliging. Maar hoe zorgt u er nou voor dat u veilig kunt thuiswerken?

Zodra uw bedrijfsapparaten de beveiligde werkomgeving van uw kantoor verlaten, worden deze blootgesteld aan grote risico’s. Doordat u in veel gevallen toegang heeft tot dezelfde gevoelige data als op kantoor, bestaat de kans dat cybercriminelen met deze gegevens aan de haal gaan. Het is daarom belangrijk dat u even zorgvuldig als altijd met gegevens omgaat en u de computer waarop u werkt goed beveiligd. 

Werk op zakelijke apparatuur
Om veilig buiten uw kantooromgeving te werken is het aan te raden om toegang tot het interne netwerk alleen mogelijk te maken met apparaten die eigendom zijn van de organisatie. Waarom? Omdat in dit geval de volledige controle over het verbonden apparaat onder beheer is van het IT-team. Daarnaast is het netwerk van privé-apparatuur vaak minder goed beveiligd. Het is dan ook belangrijk dat u ten alle tijden gebruikmaakt van een VPN om verbinding te maken met het interne netwerk van de organisatie. 

Ga zorgvuldig om met gevoelige data
Wanneer u vanuit huis werkt is het belangrijk dat u er rekening mee houdt dat u in veel gevallen toegang heeft tot dezelfde gevoelige data als op kantoor. Indien u niet beschikt over bedrijfsapparatuur, is het van belang dat u op uw eigen apparaat gebruikmaakt van dezelfde securityoplossingen als op apparaten in bedrijfsbeheer. Enkele voorbeelden van securityoplossingen zijn antimalware en firewalls. Om een data-inbreuk of -lek te voorkomen, is het aan te raden om de mogelijkheid tot het opslaan, het downloaden of het kopiëren van gegevens te beperken. Indien er geen andere mogelijkheid is, kan een multi- of tweefactorauthenticatie ervoor zorgen dat alleen u – en eventueel andere geautoriseerde gebruikers – toegang hebben tot de data.

Veilig thuiswerken doet u met de BICT Groep
Zodra u de beveiliging van uw apparaten op orde heeft, gaan thuiswerken en veiligheid prima samen. Heeft u ondersteuning nodig bij het inrichten van een veilige thuiswerkplek of kunt u ons deskundige advies goed gebruiken? Neem gerust contact met ons op.

Deel dit artikel

Meer BICT nieuws?

Bekijk het nieuwsoverzicht