bict-nieuws

Nieuws

IT
        1 minuut

Steeds vaker datalekken bij grote bedrijven

Het kan iedereen gebeuren, een datalek zit in een klein hoekje. Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het ICT gebruik van bedrijven is gebleken dat er bij grote bedrijven steeds vaker gevoelige informatie uitlekt. Bij bedrijven met meer dan 250 medewerkers vonden de meeste datalekken plaats.

Vaker datalekincidenten bij grote- dan bij kleine bedrijven
Uit de Cybersecuritymonitor 2020 van het CBS komt naar voren dat in 2019 een kwart van de bedrijven met meer dan 250 medewerkers te maken kreeg met een datalek door een intern incident, zoals een verloren usb-stick. Dit was in 2016 nog 16 procent. Acht procent van de bedrijven kreeg te maken met een datalek als gevolg van een cyberaanval, in 2016 was dit nog 6 procent.

Bij kleine bedrijven lag het aantal slachtoffers een stuk lager. Drie procent van de ondernemingen met twee of meer werknemers kreeg te maken met een datalek door een intern incident en twee procent als gevolg van een cyberaanval.

Meeste datalekken in de zorgsector
Het CBS constateert dat in de gezondheidszorg de meeste datalekincidenten plaatsvinden. In 2019 werd bij 6 procent van de bedrijven uit deze sector een datalek gemeld door een intern incident. 1 procent van deze bedrijven kreeg te maken met een datalek veroorzaakt door een aanval van buitenaf.

Datalek voorkomen
Het is en blijft dus meer dan belangrijk om maatregelen te nemen om datalekken te voorkomen en de cyberweerbaarheid te verhogen, hoe groot of klein uw bedrijf ook is. Heeft u hulp nodig bij het nemen van de juiste maatregelen? Lees meer over onze IT security dienstverlening of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

Deel dit artikel

Meer BICT nieuws?

Bekijk het nieuwsoverzicht