bict-nieuws

Nieuws

Behind the scenes
        1 minuut

Safer Internet Day: 5 tips om u en uw gezin online veilig te houden


Vandaag, op 8 februari, vieren we op initiatief van de Europese Commissie Safer Internet Day. Het thema van dit jaar is: “Together for a better internet”. Safer Internet Day is bedoeld om internetgebruikers van alle leeftijden veilig te houden. Een goed excuus dus om uw uitgestelde tweaks op het gebied van internet security uit te voeren. In dit artikel nemen we vijf eenvoudige aanpassen voor u en uw gezin door. 

1. Let op wat u opent
Hoewel menig mens denkt dat tips over veilig internetten alleen bedoeld zijn voor ouderen, blijkt uit onderzoek van IT bedrijf Bit dat het juist de jongeren zijn die vaak onbewust onveilig het internet gebruiken. Zo checkt maar 28% van de jongeren of een gedownload bestand veilig is en worden er massaal mails van onbekende afzenders geopend. We dringen er bij u op aan om alert te zijn en eerst een link te checken voordat u erop klikt. Krijgt u bijvoorbeeld een mail van uw bank waarin wordt gevraagd om in te loggen via een link? Klik nooit zomaar op de link, maar surf eerst naar de officiële website van de bank of bel de bank op om te vragen of de mail klopt. 

2. Kies de juiste wachtwoorden
Om ervoor te zorgen dat iemand met één hack bij al uw accounts kan, is het belangrijk om voor ieder account een ander wachtwoord gebruikt. Wij begrijpen echter dat het lastig is om fatsoenlijke wachtwoorden (dus niet 1234568 of welcome) te onthouden. Indien u hier moeite mee heeft kunt u overwegen om een wachtwoordbeheerder aan te schaffen, zoals Google Password Manager. 

3. Activeer tweestapsverificatie
Een tweestapsverificatie is een extra beveiligingslaag voor uw accounts, waardoor hackers niet meer uit de voeten kunnen met alleen uw wachtwoord. Naast uw gebruikersnaam en wachtwoord moet u namelijk, iedere keer wanneer u inlogt, een eenmalige code invoeren om uw identiteit te bevestigen. Deze code is iedere keer anders, waardoor het voor hackers steeds lastiger is om uw account binnen te dringen. 

4. Maak back-ups
Hoe goed u uw toestellen ook beveiligd, kan het voorkomen dat deze besmet raken door een virus of zogenaamde ‘gijzelsoftware’. Om u een hoop problemen te besparen, is het belangrijk om regelmatig een back-up te maken van uw toestellen. In het geval van besmetting – maar ook wanneer het gaat om een gestolen of verloren laptop – kunt u eenvoudig uw data herstellen. Met een automatisch online back-up verzekert u zichzelf ervan dat uw gegevens altijd beschikbaar zullen zijn en zullen blijven. 

5. Houd uw apparaten up-to-date
Wanneer u een melding in uw scherm krijgt dat er een update voor uw apparaat beschikbaar is, is verstandig om deze zo snel mogelijk uit te voeren. Apparaten met verouderde software zijn namelijk kwetsbaar voor malware en internetcriminelen. Updates voor besturingssystemen en apps bevatten vaak belangrijke beveiligingsupdates, waarmee het risico voor lekken en onveiligheden wordt verkleind.

Veilig online met BICT Groep
Heeft u hulp nog om uw online omgeving te beveiligen en/of veilig te houden? Neem vrijblijvend ontact met ons op via het online contactformulier of door te bellen naar 0174 752 000.

Deel dit artikel

Meer BICT nieuws?

Bekijk het nieuwsoverzicht