bict-nieuws

Nieuws

Bedrijfstelefonie & IT
          2 minuten

Enorme toename phising via WhatsApp

Uit de fraudecijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Betaalvereniging Nederland blijkt dat er de afgelopen maanden opvallend veel klanten een melding hebben gemaakt over phishing via mobiele berichtendiensten als WhatsApp, Messenger en SMS. Zo is de schade door fraude in het betalingsverkeer als gevolg van phishing en bankpasfraude in de eerste helft van dit jaar met ongeveer een derde toegenomen!

Banken hebben in de afgelopen maanden bijna twee keer zoveel meldingen over phishing via mobiele berichtendiensten gemaakt dan over phishing via e-mail. Het gaat om tienduizenden meldingen per maand. Vaak begint deze vorm van fraude op Marktplaats of Speurders. Mensen die slachtoffer worden van fraude via phishing krijgen in de meeste gevallen de schade door hun bank vergoed.

Hyperlinks naar geïmiteerde websites 
Via onder andere WhatsApp, Messenger en SMS berichten worden slachtoffers, vaak met een smoes en een hyperlink, naar een geïmiteerde website gestuurd. Deze website is als het ware een kopie van de originele website van zijn/haar eigen bank of van een bekende mobiele betaaldienst. Vervolgens wordt het het slachtoffer gevraagd om de beveiligingscode voor internetbankieren in te vullen. De toename van phishing naar beveiligingscodes van banken resulteert in een steeds groter wordende schade. Uit de cijfers blijkt dat de schade als gevolg van dit soort fraude in de eerste helft van dit jaar 3,08 miljoen euro bedroeg. In de tweede helft van 2018 was dit nog 2,36 miljoen euro. 

Valse berichten over bankpas 
Een andere phishing methode die veelal wordt toegepast is bankpasfraude. Hierbij worden pashouders misleid door hen via mobiele berichtendiensten te vertellen dat zij hun bankpas op moeten sturen naar een recyclebedrijf. De pincode dient vervolgens op een geïmiteerde website van de bank te worden ingevoerd. Op deze manier kunnen de oplichters bij de bankrekening van het slachtoffer, zodra zij de bankpas hebben ontvangen. De schade door fraude met opgestuurde, gestolen of verloren bankpassen bedroeg in de eerste helft van dit jaar 2,59 miljoen euro. Dat is ruim een half miljoen euro meer dan in de tweede helft van 2018: toen was de schade 2 miljoen euro.

Deel dit artikel

Meer BICT nieuws?

Bekijk het nieuwsoverzicht